Huawei P30 Pro – Telefonul cu un arsenal pentru fotografie
Huawei P30 Pro e oficial și, ei bine, e echipat cu tot ce putea un telefon să ofere mai bine în fotografie. Dar e oare mai mult de-atât?
La fel ca în trecut, Huawei pune accentul pe fotografie cu seria P. Aduce un sistem cu patru senzori pe Pro și trei camere foto pe P30. Telefoanele din seria P au adus ceva nou pe piață, iar acum Huawei înghesuie un arsenal foto într-un singur smartphone. Asta ar trebui să bucure orice entuziast de fotografie.
[related]
Ca design, Huawei P30 pro nu e foarte diferit de Mate 20 Pro. Camerele sunt așezate de data asta pe verticală. Marginile ecranului sunt rotunjite și avem sticla pe față și pe spate, iar rama este din aluminiu.
Ecranul de pe Huawei P30 Pro este un OLED de 6,47 inci cu o rezoluție Full HD+ crestat puțin în partea de sus sub forma de picătură. Ce-i special la Huawei P30 Pro și P30 sunt nuanțele de culoare de pe spate, din nou în degrade, iar modelele arată foarte bine. Culorile disponibile în România vor fi: negru, alb-albastru (breathing crystal) și verde-albastru (aurora).
Pe Huawei P30 Pro a dispărut difuzorul de sus, iar funcția sa este acum îndeplinită de ecranul OLED care vibrează. Dar mufa de căști n-a reapărut.
Senzorul de amprentă este încorporat în ecran și ar trebui să fie mai rapid și mai precis decât cel de pe Mate 20 Pro.
De ce Huawei P30 Pro are patru camere foto și ce faci cu ele
Huawei P30 Pro are un senzor principal de 40 megapixeli f/1.6 cu stabilizare optică, un alt senzor ultrawide de 20 megapixeli (f/2.2) și o cameră telefoto de 8 megapixeli (f/3.4 cu stabilizare optică) capabilă de un zoom optic de 5x, un zoom hibrid de 10x și chiar de un zoom digital de 50x.
Pentru senzorul principal s-a renunțat la tehnnologia clasică Red Green Blue (RGB) și a fost înlocuită cu un filtru bayer Red Yellow Yellow Blue (RYYB). Acestă modificare ar trebui să permită o performanță și mai bună pe timp de noapte, iar fotografiile realizate în timpul zilei ar trebui să conțină mai multe detalii.
Astfel, Huawei P30 Pro poate ajunge la un ISO de peste 400.000, adică ți-ar ieși fotografiile și în situațiile de beznă completă. Rămâne de văzut și cât zgomot introduce în imagine.
Cel de-al patrulea senzor este unul de tip Time of Flight (ToF) și este folosit doar pentru a măsura adâncimea de câmp, pentru determinarea distanței dintre subiect și fundal. Cei de la Huawei spun că implementarea lui face ca pozele portret să iasă mai bine, cu un bokeh mai bun în fotografiile portret.
De asemenea, ToF-ul ar fi folosit pentru a măsura distanțe sau înălțimea, lățimea și adâncimea unor obiecte.
Apropo de portrete, Huawei P30 Pro ar fi capabil să-ți expună mai bine subiectul chiar dacă fotografia nu este realizată în cele mai bune condiții. Astfel, camera ar trebui să seteze niveluri diferite ale expunerii în diferite puncte ale fotografiei pentru că rezultatul să fie unul bun. Telefonul ar fi capabil să facă asta datorită inteligenței artificiale.
La fel ca pe Mate 20 Pro, camera ultrawide a lui Huawei P30 Pro poate fi folosită pentru fotografii macro și-ți permite o apropiere de subiect de până la 2,5 centimetri. S-au adus îmbunătățiri și pe video (însă nu atât de multe) și telefonul are parte de stabilizare optică și electronică până la 5x, dar doar pe Full HD, nu și pe 4K.
Camera frontală este de 32 megapixeli f/2, iar selfie-urile pe P30 Pro par a avea mai multe detalii decât cele realizate pe Mate 20 Pro și produce un bokeh satisfăcător.
Am testat camerele foto pentru scurt timp și rezultate par a confirma ceea ce reprezentanții companiei susțin. Cuvântul cheie aici este adaptabilitate. Ai la dispoziție un senzor mare pentru fotografiile cu multe detalii, ai o cameră ultrawide pentru peisaje și fotografii macro și ai un zoom optic capabil 5x și zoom hibrid de 10x.
Specificațiile tehnice de top pentru Huawei P30 și Huawei P30 Pro
Creierul lui Huawei P30 Pro este procesorul Kirin 980 și este ajutat de 8 GB RAM, iar spațiul de stocare variază de la 128 GB la 512 GB. Rulează Android 9 peste care este aplicată interfața EMUI 9.1.
Bateria este de 4.200 mAh și se încarcă foarte rapid la 40 de wați, wireless la 15 wați și poate încarcă bilateral și alte telefoane sau gadgeturi, la fel ca Mate 20 Pro sau ca Samsung Galaxy S10.
Fratele P30 are un ecran mai mic de 6,1 inci, este tot OLED, dar nu are marginile rotunjite, ceea ce-l face să semene cu Samsung Galaxy S10e sau cu iPhone Xr.
P30 are același procesor Kirin 980, dar doar 6 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare. Are o baterie de 3.650 mAh, dar care nu se încarcă la fel de repede că cea de pe Huawei P30 Pro.
Diferențele dintre Huawei P30 și P30 Pro
La departamentul foto lucrurile diferă destul de mult între cele două modele. Huawei P30 are un senzor de 40 mp (deschidere a diafragmei de f/1.8, mai mică decât cea de pe Pro), și fără stabilizare optică.
[related]
Huawei P30 are și el un senzor ultrawide, dar este de 16 megapixeli f/2.2 și fără stabilizare optică. În schimb, senzorul telefoto este tot de 8 MP cu stabilizare optică, are aceeași deschidere a diafragmei de f/3.4, însă oferă un zoom optic de doar 3x. O altă diferență este aceea că P30 nu are senzorul ToF și varianta Pro ar trebui să realizeze portrete mai bune decât P30.
Huawei P30 și Huawei P30 Pro reprezintă un salt semnificativ în față față de P20 și P20 Pro și ne arată interesul companiei pentru fotografiie ca element diferențiator față de celelalte branduri.